Translate

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

ο μοναχουλης


Άγραφα: Στην αδάμαστη φύση της Αργιθέας
κείμενο-φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης και Ζερμαίν Αλεξάκη
ΤΕΥΧΟΣ - Φεβρουάριος 2010
Στα βορειοδυτικά του νομού Καρδίτσας, εκεί που η ανοιχτοσύνη του Θεσσαλικού κάμπου σταματά μπροστά στο θεόρατο ανάστημα των βουνών, ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε βράχια, χιονισμένες κορφές, δάση και γκρεμοτόπια η τραχιά γη της Αργιθέας. Βέβαια, πριν ξεκινήσετε για τα ορεινά της Καρδίτσας, θα πρέπει να ξεχάσετε ό,τι ξέρατε για τα ορεινά θέρετρα και να προετοιμαστείτε να γνωρίσετε έναν τόπο δύσκολο και ανελέητο. Έναν τόπο όπου -παραδόξως- ο άνθρωπος επιμένει να κατοικεί εδώ και χιλιετίες. Η περιοχή της Αργιθέας μέχρι πρόσφατα δεν διέθετε καμία τουριστική υποδομή, όμως οι λάτρεις της άγριας βουνίσιας φύσης δεν έχαναν την ευκαιρία να αναζητήσουν εδώ, στα απροσπέλαστα Άγραφα, την περιπέτεια.

Στην «πύλη» των Αγράφων
Σημείο αναφοράς η αγροτική κωμόπολη Μουζάκι, που απέχει από την Καρδίτσα 20 χλμ. Από το Μουζάκι φεύγει νοτιοδυτικά ο ένας και μοναδικός οδικός άξονας που διασχίζει το δύσβατο όγκο των Αγράφων. Λίγο ψηλότερα, ο δρόμος διακλαδίζεται. Η μία διαδρομή οδηγεί στο Βλάσι, στο Πετρίλο και στα άλλα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας. Η άλλη τραβά για το Τύμπανο, την πιο επικίνδυνη -λόγω καιρικών φαινομένων- ορεινή διάβαση της Θεσσαλίας, και συνεχίζει για τα χωριά της Δυτικής Αργιθέας. Οι δύο διαδρομές σμίγουν τελικά στο ύψος του Αχελώου, στα όρια των νομών Άρτας και Καρδίτσας, κοντά στη γέφυρα του Κοράκου, σε ένα τοπίο που έχει κακοποιηθεί βάναυσα από τα έργα της εκτροπής του Αχελώου.

Πίσω στην ιστορία
Χτισμένο σε σημείο-«κλειδί», το Μουζάκι «εποπτεύει» τις πεδιάδες, αλλά και τα περάσματα της νότιας Πίνδου. Πιθανόν εδώ να βρισκόταν η αρχαία πόλη των Γόμφων, που κατέστρεψε ολοσχερώς ο Ιούλιος Καίσαρας. Στην τοποθεσία Επισκοπή, κοντά στις όχθες του Πάμισου ποταμού, ανιχνεύονται τα ερείπιά της. Στην περιοχή της Αργιθέας έχουν έρθει στο φως ερεί-πια της αρχαίας πρωτεύουσας των Αθαμάνων, ενός ανυπότακτου ορεσίβιου φύλου που κυριαρχούσε στην κεντρική Πίνδο. Στον αρχαιολογικό χώρο, πάνω στην προτει-νόμενη διαδρομή για Δυτική Αργιθέα, μπορείτε να κάνετε μία στάση για να επισκεφτείτε τους κιβωτιόσχημους τάφους που έχουν ανασκαφεί.

Οι καλύτερες διαδρομές
Ανατολική Αργιθέα, Μουζάκι - Μονή Σπηλιάς Τριάμισι χιλιόμετρα μετά το Μουζάκι θα δείτε αριστερά το δρόμο που οδηγεί στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Θα τον προσπεράσετε και θα συνεχίσετε για 1.000 μ. ακόμη, ώσπου να βρεθείτε σε εμφανή διασταύρωση όπου υπάρχουν πινακίδες. Ο δρόμος δεξιά οδηγεί -μέσω της ορεινής διάβασης του Τύμπανου- στα χωριά της Δυτικής Αργιθέας (διαδρομή που περιγράφουμε στη συνέχεια). Ο άλλος δρόμος αριστερά τραβά για τα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας. Μέχρι το χωριό Πευκόφυτο (650 μ. υψόμετρο) θα φτάσετε σχετικά εύκολα. Από εδώ, με γερή ανάβαση, θα συνεχίσετε έως τον αυχένα του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550 μ. και είναι κατάφυτος από υπεραιωνόβιες οξιές. Η κατάβαση θα σας αποκαλύψει το μεγαλοχώρι Βλάσι, που απλώνει τα σπιτικά του στην απότομη πλαγιά του βουνού Σχιζοκάραβο και σε υψόμετρο 1.050 μ. Με σύντομη παράκαμψη, θα προσεγγίσετε το ιστορικό Πετρίλο με τις 7 γειτονιές του, που ακουμπά στις δυτικές παρυφές του βουνού Βουτσικάκι (2.152 μ. υψόμετρο). Δυτικότερα του Πετρίλου, αρχίζει ο βατός χωματόδρομος που θα σας φέρει στην ιστορική Μονή Σπηλιάς και αμέσως μετά στη λίμνη Στεφανιάδα.
Δυτική Αργιθεά, προς Ανθηρό Επιστρέφετε στην κεντρική διασταύρωση μετά το Μουζάκι και αυτή τη φορά κατευθύνεστε δεξιά. Από αυτό το σημείο αρχίζει μία από τις πιο συγκλονιστικές αναβάσεις των ελληνικών βουνών που από 200 μ. υψόμετρο θα σας μεταφέρει στα 1.650 μ. και στην ανεμοδαρμένη ορεινή διάβαση του Τύμπανου. Το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε μετά το Τύμπανο είναι η Αργιθέα, το παλιό Κνίσοβο (30 χλμ. από το Μουζάκι), ένας μικρός οικισμός που βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ. ανάμεσα στα κορφοβούνια της Καράβας (υψόμετρο 2.184 μ.) και της Καραβούλας (υψόμετρο 1.862 μ.). Συνεχίζετε πάντα σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι να βρείτε τη διασταύρωση που θα σας οδηγήσει εύκολα στο χωριό Ανθηρό (3 χλμ. χρειάζονται προσοχή λόγω κατολισθήσεων), που χωρίς καμία αμφιβολία είναι από τα ομορφότερα της περιοχής. Από εδώ ο δρόμος αρχίζει να στριφογυρνά ανάμεσα σε δρυοδάση και βραχοτόπια μέχρι την κοίτη του Αχελώου.

Πρέπει να ξέρετε
Δρακότρυπα Το χωριό Δρακότρυπα θα το συναντήσετε καθώς θα πη­γαίνετε προς Ανθηρό, λίγο πιο χα­μηλά από την ορεινή διάβαση του Τύμπανου, παρεκκλίνοντας λίγο από την πορεία σας για να το επισκεφτείτε. Εδώ κατά την Τουρκοκρατία λειτούργησε βιοτεχνία παραγωγής σπαθιών. Λίγο ψηλότερα, σε υψόμετρο 800 μ., βρίσκεται το σημαντικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος.
Ανθηρό Λίγο έξω από το Ανθηρό βρίσκεται το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Κατουσίου, ενώ ολόγυρα το ορεινό τοπίο -έντονα δασωμένο- δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις. Σίγουρα άξιο αναφοράς είναι το Λαογραφικό-Εκκλη­σιαστικό Μουσείο του χωριού, που με πολύ κόπο και μεράκι έστησε ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος.
Αρχαιολογικοί τόποι Κοντά στην είσοδο της Αργιθέας, στη θέση «Ελληνικά», έχουν έρθει στο φως ερείπια της αρχαίας πρω­τεύουσας των Αθαμάνων, που προσεγγίζεται εύκολα από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Μονή Σπηλιάς Το σπουδαίο μοναστήρι της Σπηλιάς, κτίσμα του 1064 μ.Χ., βρίσκεται στην κορυφή απόκρημνου βράχου, σε υψόμετρο 900 μ. Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο ναοί. Ο μικρότερος, σταυροειδούς ρυθμού με υπερυψωμένη στέγη που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι και ο παλαιότερος (1604 μ.Χ.). Ο μεγάλος ναός -αυτός της Ζωοδόχου Πηγής- έχει χτιστεί το 1736 μ.Χ. και είναι τρίκλιτη βασιλική με περίτεχνο ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του 1779 μ.Χ. Στα θεμέλια του μοναστηριού βρίσκεται η ιερή σπηλιά, όπου σύμφωνα με την παράδοση οι κτήτορες του μοναστηριού βρήκαν, μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, τη θαυματουργή εικόνα.

Ιδέες για περιπέτεια και χαλάρωση
Spa στο Μουζάκι Ανάμεσα στις άλλες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, το «MOUZAKI PALACE HOTEL & SPA» παρέχει τη δυνατότητα για προσωπική χαλάρωση. Εδώ θα βρείτε το «Αφροδίτη Spa» που διαθέτει εσωτερική πισίνα και γυμναστήριο, ενώ παράλληλα θα έχετε τη δυνατότητα περιποίησης προσώπου και
σώματος. Σε πλήρως εξοπλισμένο χώρο και από καταρτισμένο προσωπικό θα απολαύσετε εξειδικευμένα μασάζ προσώπου και σώματος, περιποίηση νυχιών, μακιγιάζ και υπηρεσίες κομμωτηρίου. Πληροφορίες στο site: www.mouzakipalace.com.
Στεφανιάδα - Αχελώος με 4x4 Την εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα παράτολμο να επιδιώξετε οποιαδήποτε διάσχιση σε δασικό δρόμο, όποιες κι αν είναι οι δυνατότητες του οχήματός σας. Όμως, αν δεν έχει προηγηθεί χιονόπτωση, μπορείτε σχετικά εύκολα να πάτε έως τον Αχελώο. Μετά τη Μονή Σπηλιάς, ο δρόμος χειροτερεύει και το ταρακούνημα γίνεται ιδιαίτερα αισθητό. Αφού πρώτα συναντήσετε τη γαλάζια κηλίδα της λίμνης Στεφανιάδας, αρχίζετε να στριφογυρνάτε ανάμεσα σε δρυοδάση και βραχοτόπια μέχρι την κοίτη του Αχελώου. Τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά από οποιοδήποτε αστικό κέντρο, θα δείτε τον Αχελώο, ακούραστο στην προαιώνια πορεία του, να λαμποκοπά με την ασημένια ράχη του στο φως.
Με άλογο στα Άγραφα Κατόπιν συνεννόησης με τους υπευθύνους του ξενώνα «Κατούσι», που βρίσκεται στο χωριό Μεταμόρφωση Ανθηρού, μπορείτε να κάνετε ιππασία. Ο ξενώνας διαθέτει άλογα για να εξερευνήσετε τις γύρω περιοχές περνώντας μέσα από μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοποθεσίες.
Στο γεφύρι του Πετρωτού με τα πόδια Στο βάθος της χαράδρας του Λιασκοβίτικου ρέματος, θα δείτε το περίφημο πέτρινο γεφύρι του Πετρωτού (14ου αι. μ.Χ.) να στοιχειώνει, αφημένο στο έλεος των ανεγκέφαλων «κυνηγών θησαυρού», που παρασυρμένοι από φήμες υποσκάπτουν τα θεμέλιά του. Το όμορφο αυτό κτίσμα προσεγ­γίζεται εύκολα με τα πόδια από το δρόμο που συνδέει το Ανθηρό με τον Αχελώο.

Ιnfo

Πώς θα πάτε Από την Αθήνα μέχρι την Καρδίτσα θα διανύσετε 305 χλμ. Προσοχή χρειάζονται τα τελευταία χιλιό­μετρα πριν από το Δομοκό για Μοναστήρι και ο δρόμος στο Θεσσαλικό κάμπο, όπου πραγματοποιούνται έργα διαπλάτυνσης. Από τη Θεσσαλονίκη, για να πάτε στην Αργιθέα, θα πρέπει να διανύσετε 215 χλμ. Πρατήριο βενζίνης, αλλά και συνεργεία, θα βρείτε μόνο στο Μουζάκι.
Προσοχή! Μη διανοηθείτε να ξεκινήσετε χωρίς να έχετε αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ σας.

Πού θα μείνετε Μουζάκι: Στο δρόμο Μουζακίου-Πύλης, πάνω σε δασωμένο ύψωμα, ξεχωρίζουν οι εγκαταστάσεις του «MOUZAKI PALACE HOTEL & SPA», τηλ.: 24450-43.450 (-2). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη μονάδα της περιοχής. Επίσης, στο «Apolis Club», κοντά
στον ποταμό Πάμισο, τηλ.: 24450-42.672.
Δρακότρυπα: Το «Κεραμαριό» αποτελείται από 8 ανεξάρτητα πέτρινα σπίτια με όλες τις ανέσεις, τηλ.: 24450-61.470. Ανθηρό: Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ο ξενώνας «Χριστίνα», τηλ.: 24450-31.802 και 24450-31.021. Επίσης, στο συνοικισμό Μεταμόρφωση, ο καινούργιος ξενώνας «Κατούσι», τηλ.: 24450-31.691. Πευκόφυτο: Στο ξενοδοχείο «Κουτσικουρής», σε θέση με απίστευτη θέα, τηλ.: 24450-42.549. Πετρίλο: Λίγο πριν μπούμε στο χωριό, πάνω στο δρόμο, βρίσκεται ο ξενώνας «Λιβάδια», τηλ.: 24450-31.109, και στη συνοικία Χάρις οι νεόκτιστες επιπλωμένες κατοικίες «Εσπερίδες», τηλ.: 6973-539.369 (υπεύθυνος: κ. Αργύρης Αναστασίου). Λεοντίτο: Μέσα στο χωριό, με θέα στο δάσος, ενοικιαζόμενα δωμάτια «Ντελιδίμι», τηλ.: 24450-32.094. Αργύρι: Κοντά στον Αχελώο θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ.: 24450-31.497.

Πού θα φάτε Στο Μουζάκι, στο ξενοδοχείο «MOUZAKI PALACE HOTEL & SPA», λειτουργεί το εστιατόριο «Αμβροσία», με απεριόριστη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο. Πολύ καλό είναι το εστιατόριο του ξενώνα «Κατούσι» στο χωριό Μεταμόρφωση Ανθηρού και το εστιατόριο «Κεραμαριό» στη Δρακότρυπα. Στο χωριό Φουντωτό, πάνω στο δρόμο για Μονή Σπηλιάς, θα βρείτε το πολύ καλό εστιατόριο «Διάσελο» (ανοιχτό ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών). Δοκιμάστε το εξαιρετικό «κοντοσούβλι του Αποστόλη» και το χειρο­ποίητο «μπακλαβά της Ιφιγένειας». Στο Πετρίλο, ο ξενώνας «Λιβάδια» διαθέτει και εστιατόριο. Στο Ανθηρό θα βρείτε τις ταβέρνες «Παλιός Μύλος» και «Μπουκοβίτσα». Πριν ανηφορίσετε για Μονή Σπηλιάς, θα δείτε την παραδοσιακή ταβέρνα «Τα Ραγάζια», και λίγο πριν από τη Στεφανιάδα λίμνη την ταβέρνα «Ο Γιατρός της Πείνας», με εξαιρετική θέα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

outopia_o@yahoo.gr

outopia_o@yahoo.gr
outopia_o

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Ετικέτες

?? (1)